Şebekeden bağımsız off grid solar sistemler; elektrik şebekesinden bağımsız olarak fotovoltaik (PV) panellerde üretilen elektrik, şarj kontrol cihazlarında düzenlenerek akülerde depolanır. Akülerde depolanan DC (Doğru Akım) enerjisi inverterler ile AC  (Alternatif Akım) haline getirilerek kullanımımıza sunulur. Off-grid sistemler 4 temel elemandan oluşur. Bunlar; Güneş paneli, şarj kontrol cihazı, batarya ve inverterlerdir.

Güneş paneli kapasitesi hesaplanması aşağıda belirtilen parametrelere göre değişiklik gösterir.

  • Günlük toplam enerji tüketimi
  • Solar sistemin kurulacağı bölgede kış aylarına göre ortalama günlük güneşlenme süresi
  • Batarya grubunun çıkış voltajı
  • Kullanılacak inverter gücü ve çalışma voltajı

Bu parametreler güneş panelinin gücünü ve adedini belirlemede önemlidir. Bu da şebekeden bağımsız solar sistem tasarımı için önemlidir.

offgrid sebekden bagimsiz

Güneş enerji sistemlerinden biri olan şebeke bağlantısız sistem, diğer sisteme göre pek çok farkı içerisinde barındırmakta ve bu nedenle alternatif bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Zaten hali hazırda “off grid” olarak adlandırılan bu sistemde dikkat çeken de doğru akımın alternatif akıma çevrilmesidir. Peki, bu sistem genel anlamda neyi hitap etmektedir?

Kıbtek’ten Bağımsız Güneş Enerjisi Sistemi yani Şebeke Bağlantısız Sistem Nedir?

Elektrik şebekesinden bağımsız olarak hareket eden bu sistem, fotovoltaik panellerde ortaya çıkarılan elektriği, şarj cihazları sayesinde belirli bir düzenlemeden geçirip, akülerde toplamaktadır. Akülerde yer alan bu enerji de, doğru akımdan, alternatif akıma çevrilir. Bu çevrilme işlemi de inverterlar ile gerçekleştirilir. Peki, bu sistem nasıl çalışır?

Şebeke Bağlantısız Sistem Nasıl Çalışır?

Temelde elektrik şebekesinden bağımsız olarak çalışan bu sistem, ince detayları içerisinde barındırmakta ve farklı bir alternatif oluşturmaktadır. Peki, çalışma prensibi ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Güneş ışığını solar sistemler toplar ve daha sonra inverterlar aracılığı ile çevrilme işlemi gerçekleştirilir.
  • Tüketim noktasında veya akülerde depolanarak, daha sonra farklı alanlarda da kullanılabilir.
  • DC solar sistemlere genel anlamda baktığımızda, inverter gereksinimi duymadan da çalışabildiği için, ekonomik olarak nitelendirilebilmektedir.

Kıbrıs GES olarak sizlere şebeke bağlantısız sistemler ile ilgili tüm hizmetleri vermekteyiz. Bu nedenle Kıbrıs off grid sistemleri için bizlerle daima iletişime geçebilirsiniz.

Off Grid Sistemler Ne İşe Yarar?

Off grid olarak da adlandırılan şebeke bağlantısız sistemler, farklı detayları ile ön plana çıkmaktadır. Peki, nedir bu detaylar?

  • Tüketim noktasında kullanılabilir.
  • Akülerde depolanıp, daha sonra kullanılabilir.
  • Her kapasiteye uygun olarak nitelendirilebilir.
  • Doğru akım, alternatif akıma dönüştürülür.

Yukarıda da görüldüğü gibi Kıbrıs’ta önemli bir gereksinim olan şebeke bağlantısız sistemler, her daim tercih edilmektedir.

Kıbrıs’ta Kıbtek’ten Bağımsız Güneş Enerjisi Sisteminin Avantajları

Elektrik şebekesinden bağımsız bir şekilde hareket etmesi en önemli avantajı olmakla beraber, diğer avantajları da aşağıdaki gibidir:

  • Elektrik tasarrufu ile ön plana çıkar.
  • Yılın tüm aylarında elektrik üretebilir.
  • Maliyeti, bağlantısız olması sebebi ile düşüktür.

Yukarıdaki avantajları da kullanıcılarına sağlayan Kıbrıs’taki elektrik kurumu; Kıbtek’ten bağımsız güneş enerjisi sistemi yani şebeke bağlantısız sistem, pek çok avantajı daha bünyesinde barındırır. Bunun için Kıbrıs GES olarak bizleri tercih edebilirsiniz.